Wysłany: 2007-10-05, 15:53 "Katyń" - film Andrzeja Wajdy
Dziś obejrzałem wyżej wymieniony film, według mnie był ciekawy i dobrze oddawał zachowanie rodzin oficerów polskich tamtych lat.
Spotkałem się z opiniami (na innym forum) że film był nudny (nie licząc końcówki), ja tego nie spostrzegłem. Wydaje mi się, że do "Katynia" trzeba dojrzeć, zrozumieć co tam się działo.
Moim zdaniem jedzenie popcornu czy cukierków na tej "lekcji historii" było zdecydowanie nie na miejscu, to nie jakaś komedia żeby się objadać kukurydzą.
Jakie są Wasze opinie na ten temat?
_________________ Zamojska Grupa Fotograficzna Moja galeria
Racja, oklaski niepoważne. Ale zirytowało mnie co innego, dokładnie to że zauważyłem dzieci z klasy 4 -5 wprowadzane na taki film.
po 1, ten film jest zbyt brutalny dla nich
po 2, buduje świadomość antyrosyjską, która może sie odbić na naszym społeczeństwie w przyszłości, ludzie w pewnym wieku maja już ukształtowaną świadomość, ale dzieci w tym wieku nie powinny chodzić na tego typu filmy, w szczególności ze szkołą! Paranoja
NIE RÓB BŁĘDÓW ORTOGRAFICZNYCH!!
NIE BĘDĘ!
_________________ "Dziś szybujemy jak na niebie ptak, powietrze niesie wyzwolenia smak"
Ostatnio zmieniony przez Maciek 2007-10-07, 10:46, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2007-10-06, 18:04
sorina napisał/a:
Ale wydaje mi się, że trochę przereklamowany.
Czy ja wiem czy przereklamowany? Teraz w sumie każdy jest przereklamowany. A co do Katynia, zapewne wiele osób nie do końca wiedziało co dokładnie jest tematem tego filmu.
_________________ ...Jedni będą Cię szanować, drudzy znienawidzą...
Nie wiem czemu padają stwierdzenia, że film był brutalny?
Chodzi Wam o sceny roztrzeliwania i zakopywania oficerów?
W mojej ocenie dziś każda gra komputerowa FPP jest brutalniejsza, każdy film sensacyjny.
Quo Vadis jest dużo bardziej krwawy i okrutny (mięcho fruwa przez cały ekran).
Chcę powiedzieć, żę wątpliwe jest dla mnie, że młodzież bała się scen w tym filmie.
W mojej ocenie film jest kiepski. Chodzi zarówno o fabułę, obsadę aktorską i scenariusz.
To nie było dobre kino. Płytki i nawiny scenariusz, jednobarwne postacie, drewniane dialogi.
Ja wiem, że wielu z Was było pod wrażeniem, ale dla mnie ten film to kicha.
Trzeba pochwalić Wajdę, że jako pierwszy w ogóle zrobił film fabularny o tej zbrodni.
Jego ojciec zginął w Katyniu i zrozumiałe jest, że leżało mu to na sercu całe życie.
Jeśli ktoś mówi, że robienie takich filmów to rusofobia, to niech się zastanowi.
Naród żydowski dba (i bardzo słusznie) o upamiętnienie swoich losów podczas hitleryzmu.
Tworzone są muzea, pomniki, ośrodki badań martyrologii narodu żydowskiego.
Pisane są książki, kręcone filmy dokumentalne, prowadzone śledztwa.
Szanując historię wyrażają szacunek do swoich wymordowanych przodków.
Każdy Polak wie o niemieckich ludobójstwach na Żydach (lekcje historii w szkole, TV, lektury).
Natomiast nie wie nic o własnej historii, została zamazana od 1945 do 1989 przez ZSRR.
Oprócz Katynia, Charkowa, Miednoje, Kijowa, Kalinina, Mińska jest jeszcze kwestia Sybiraków, obozów pracy w Kazachstanie i wiele wiele innych mistyfikacji historycznych.
Ja wiem, że to dla Was nienamacalne, nudne i wolelibyście już o tym nie rozmawiać.
Sam w wieku 17lat niechętnie o tym czytałem, 'po co się dżumić' ? - było minęło.
Polityki grubej kreski jednak na kartach historii nie wolno prowadzić.
Winni jesteśmy prawdę przodkom, którzy marzyli o takiej Polsce jak dzisiaj.
Dlatego namawiam do refleksji: czy dociekanie prawdy to rusofobia?
Wracając do Katynia, na torrentach można znaleźć film dokumentalny "Zbrodnia Katynska (wydanie3)", który szczegółowo opisuje fakty. Nie jest brutalny, sceny ekshumacji jedynie mogą kogoś odrażać, ale niestety w inny sposób tego nie da się przedstawić.
Byłem na filmie i go nie polecam. Jest to film ktory zbiera dobre oceny zazwyczaj od patriotow za sama tematyke. Ale film wedlug mnie zle zrobiony. Głownych aktorów pokazuja tylko przez pare minut. Za duzo watkow.
Wysłany: 2007-10-08, 23:54
Film widziałem ale jak dla mnie za dożo wątków akcja rozbita, niby tu , tam a nagle jeszcze gzie indziej, i poza tym właśnie liczyłem ze będzie bardziej poświęcony ofiarom, wgl myślałem ze będzie bardziej drastyczny, ale ostatnie minuty mnie przycisnęły
Wysłany: 2007-10-12, 09:41
sowa napisał/a:
Luke napisał/a:
Również dzisiaj byłem na tym filmie. Mnie najbardziej zirytowało bicie braw na koniec.....
u nas nie było braw
po filmie była cisza i się nikt nie ruszał:P
kalahir napisał/a:
Byłem na filmie i go nie polecam.
<bravo> !!! a ja polecam :PP
bylem na filmie w multikinie w krk i powiem ze bardzo mi sie podobalo zachowanie ludzi, film sie skonczyl i nikt do nikogo sie nie odezwal, kazdy po cichu wstal glowa w dol i wyszedl, do momentu kiedy calkiem opuscilismy budynek kina nikt do nikogo sie nie odezwal, bardzo mi sie to spodobalo, brawa? byly bardzo nie na miejscu!
polecam film i uwarzam ze trzeba go zobaczyc!
_________________ bo to polska chłopaku i choć nie wiadomo jakbys to robił zawsze znajdzie sie milion gości którzy zrobia to lepiej zgodnie chórem twierdzac choć ich wypociny zalatuja pieprzona nedza!